Farger forbinder vi ofte med temperaturer. Vi har lært det fra naturen vi omgir oss med, og det er det som er naturlig for oss. Varmen bor i solen, og i alt som er gult, oransje og rødt forbinner vi med varme. De varme nyansene oppleves som nære og lune, mens de kjølige nyansene skaper distanse og vil gi oss mere luft.

Jeg driver nok med litt fargelære hjemme på mine barn, og jeg synes det er interessant hvordan barna opplever farger. Alle mørke farger med mye sorthet i seg oppleves av mine barn som sort. De sier selv at dette er en sorg farge, etter kanskje litt innspill fra mor, og velger seg iherdig ut sin favoritt farger i fargekartene. De liker stort sett alle farger, men de varme fargene er de som trekker mest oppmerksomhet.

Se deg rundt! Hvilke følelser gir rommet ditt deg?

Er det et gulv, noen bilder, en stol eller et maleri som du lar bestemme hvordan din fargepalett ser ut? Er det noen farger i rommet som du liker ekstra godt, og har du noen ganger tenkt på om du er en varm eller kald person?

Det er viktig at du danner deg et overblikk over hele fargepaletten i hjemmet ditt der alle overflater er inkludert. Mye av svaret ligger nemlig der, og du vil se fort om du har mest av de kalde eller de varme fargene hjemme hos deg.

Jeg er nok den som mest tiltrekkes av kalde farger, men jeg har stort behov for kontraster og en blanding av kalde og varme farger. Alt for mye harmoni og duse farger blir litt for kjedelig for meg, jeg ønsker noe sprekere.

Jeg er igjen blitt omgitt av maletrangen min noe som gjerne hører denne årstiden til hvor man gjerne vil fornye litt.  Den varme Warm blush fargen jeg har på kjøkkenet er jeg veldig glad i, så denne ønsker jeg å beholde. Jeg er helt forelsket i Oslo fargen fra Jotun. Minty Breeze dukker også stadig opp igjen, selv om jeg har vært innom og satt bort denne fargen flere ganger. Minty Breeze er en kald farge og veldig fin mot den varme Warm blush. Dette gir en herlig mix av varme og kalde farger, noe jeg liker veldig godt.

Varme farger føles på kroppen og kjennes godt etter lang vinter. Vi slapper av mere i varmere farger, vi nyter atmosfæren på en bedre måte og velværet øker. Kanskje vi ikke alltid trenger å skru opp varmen, men kan gjøre underverker med en varmere og lunere farge på veggen for å tine oss opp litt.

Still deg selv spørsmålet om hvordan du vil at ditt hjem skal utstråle? Hvilke følelser vil du at det skal gi deg når du kommer hjem?

Om du er den personen som liker en lun, harmonisk og hyggelig stemning hjemme er du nok den personen som trives best i den varme delen på fargesirkelen. De varme fargene ligger i kvartsirkelen fra gult til rødt. Disse fargene har den virkningen at det virker som de kommer litt nærmere deg, og rommet vil derfor oppleves som mere intimt. Dette kan være litt lurt å tenke på, for her kan du bruke disse varme tonene for å jobbe med romfølelsen dersom du har rom som du føler har litt feil proporsjoner. Vær litt forsiktig med bruken av veldig varme farger i naturens nyanser i veldig små rom. Da vil rommet kan føles mindre.

Er du den personen som liker det rene, litte sterile og enkle er du nok mere den kalde typen hjemme. Sett sammen din fargepalett fra lys til mellom farget og våg å gå helt til det mørke.

Du kan fint ha en kald farge på veggen, og varme farger i interiøret ditt. Om du ikke synes det er så veldig enkelt å lykkes med farger er det fargene brun, grønn og blå som er de enkleste fargene å få det til med.

Vær litt varsom på overdreven bruk av veldig store kontraster. Tenker spesielt på hvit og sort, da dette kan bli noe ekstremt for øynene våre å se på over tid. Øynene våre vil da lete etter noe å hvile blikket på og dette oppleves som stressende. Rommet bør uansett ha kontraster om ikke rommet skal virke veldig anonymt og kjedelig.

Når du skal velge nyanser til hjemmet ditt, sørg for å velge både kalde og varme farger som sammen skaper den harmonien som fungerer for deg.

Har du mest kjølige farger i innredningen hjemme, bør du lete etter en veggfarge blant de varme fargene. Oppdager du derimot at innredningen din ligger i varme delen på fargeskalaen, vil det gi deg det beste rommet om du kjører på med en kald farge på veggen.

-JanneMarit-

Comments

  • Per Gunnar Norenes
    8. november 2017

    Hei!
    Hvor har du kjøpt den hvite som henger på veggen med blomster i?

Post a Comment