Et hus er et sted du bor tett med ly for vær og vind. Det er et sted du har lyst til å komme til når du har vært ute og et sted hvor du slapper av. Tidligere var det materalistiske mindre viktig for oss og fargene naturlige for oss å omgi oss med. Vi ville ha det varmt og hyggelig. Med årene har husene våre blitt større, vi har flere ting og mye av det vi eier har kanskje lite funksjon. Vi lever i en tid hvor vi er tilgjengelige hele døgnet. Vi blir konstant bombardert med informasjon, lys, lyd og nye inntrykk. Vi trenger ikke bare et hus å bo i, men et hjem som gir oss den riktige følelsen og som er tilpasset akkurat de som skal bo der.

Følelsen vi får i hjemmene våre har aldri vært viktigere en det den er i dag. Vi trenger et sted for å hente oss inn, slappe av og kjenne tilstedeværelse. Hjemmet vårt skal være en ladestasjon der vi innhenter ny energi, inspirasjon og finner roen.

Jeg er nok en person som raskt kjenner om det er godt å være i et rom eller ikke. Jeg kjenner hvilke rom som gir meg energi og når jeg ikke slapper så godt av. Hjemmene våre er i stadig utvikling. Jeg selv har utviklet meg mye på få år. Når jeg valgte å stå en uke å male hele huset hvitt hadde jeg ikke så mange andre tanker en å bli ferdig med prosjektet så vi kunne begynne å bruke huset. Etter å ha levd med hvite vegger i noen år kjenner jeg at dette er lite trivelig. Jeg er glad i farger og farger gir meg mye energi. Med mye fargebruk på møbler og interiørartikler blir fargene ofte veldig fremtredende med hvite vegger. Siden stuen vår er veldig stor og lang er det vanskelig å få personlighet og få riktig dybde i rommet med hvite vegger.

Behovet mitt for å omgi meg med farger tror jeg er fordi vi aldri før har levd i et så fargeløst samfunn som nå.  Jeg tror mye av dette kommer av at de fleste miljøer nå er hvite, og at dette er så langt unna naturen som det går an å komme. Tidligere hadde man kontorer med furu på veggene, og mere fargebruk. Den fargeløse atmosfæren har også blitt et faktum her. På min jobb er det hvite vegger, så halvparten av dagen min stitter jeg i en hvit boks å ser inn i en skarp skjerm. Skal jeg på offentlige instanser er veggene hvite, og arkitekturen rundt meg der jeg jobber er kun grå. Jeg kjører i grå tuneller store deler av veien til jobb, og får lite inntrykk av de fargerike elementene rundt meg. Når jeg kommer hjem til den større hvite boksen min skal jeg finne roen å hente meg inn. Med bakgrunn av dette er prosjekt sette farger på veggene hjemme i gang.

Jeg tror mange jakter på den gode hjemmefølelsen. Vi har alle sammen tilgang på de samme merkene og fargene, men det gjelder å sette dette sammen på vår egen måte. Vi ønsker ikke å følge interiørtrendene slavisk lengre, og måten du velger å sette sammen tingene på og måten du ønsker å fargesette hjemmet ditt kan ingen kopiere. Din interiørstil gjenspeiler hvem du er på lik linje som bilen din, klærne dine og personligheten din. Det du synes ser pent ut i et blad er ikke nødvendigvis det som kjennes avslappende ut for deg. Dine behov og følelser kan ikke kopieres av andre, det er derfor det er så viktig at du tar deg tid og kjenner på hva som er riktig for deg. En personlig og unik stil er formet etter ditt behov og dine følelser. Du kan våkne på morgenen og kjenne på at dette er mitt, føle deg klar til å gripe dagen og kjenne du får ny energi når et hjem er riktig for deg.

Med bakgrunn av disse følelsene valgte jeg å begynne maleprosessen i huset i påsken. Mannen var reist til fjells for å bygge hytte og jeg hadde mye alenetid med barna. Med musikk på øret, litt vin i glasset og tre nye farger i bøttene var det bare å hive seg på jobben. Det skal sies at påbygget bestod mest av maskering. Hele seks ruller maskeringstape gikk med til vinduer og listverk.

Jeg har en gjennomgående tråd i huset med blåfarger på veggene. Jeg har gått til innkjøp av en blå sofa, og i hjørnet står en gammel blå retro stol. Av detaljer i rommene har jeg mye gult. Både puter, stoler og noen vegghyller. Når veggfargen til påbygget skulle velges ut måtte denne fargen harmonere med det interiøret jeg har i dag. Samtidig måtte jeg ta hensyn til Warm Blush som jeg har på kjøkkenet da dette rommet er godt synlig fra påbygget.

Grønn er verken en kald eller varm farge. Det er en sekundær farge som blandes av blått og gult. Grønn er en farge for balanse, hvile og ro noe jeg ønsker at påbygget skal utstråle. Grønn er også en god farge for konfliktløsning, så heretter tar jeg alle familieråd i påbygget. Jeg er veldig glad i grønne planter, gjerne i litt overdimensjonerte proporsjoner. Flere nyanser av samme farge er noe jeg liker godt, og i et påbygg med mye varme og lys trives plantene mine godt. Veggene skulle derfor males i grønn. Veggfargen ble malt med pure color i fargen green harmony fra jotun. Denne fargen fungerer også godt mot treverk og de naturlige elementene.

For meg satt det litt langt inne å male dette rommet da jeg har vært så fornøyd med lyset og utførelsen vi fikk til her. Jeg følte selv at det manglet noe, og de fargerike elementene kom tidligere veldig godt frem. Det er en større ro over dette rommet nå. En behagelig atmosfære som appelerer til vår, selv med en peach malekrakk med påskens maleflekker på seg.

Håper jeg kan inspirere dere til å bruke litt mere farger hjemme.

-JanneMarit –

Post a Comment