Mennesket har alltid hatt behov for å uttrykke seg, være skapende. Helleristninger og andre oldtidsfunn viser oss dette. Bakgrunnen for denne kunsten var ofte religiøs eller det var snakk om ritualer. Vi starter da mennesket begynte å bygge byer og danne sivilisasjoner. Mennesket har alltid uttrykt sin identitet gjennom byggverk og skapergleden er godt forankret dypt inni oss. De gamle byggverkene, med interiør malt i glade farger, veggmalerier som viser oss historien, skulpturer og glassmalerier. De forteller alle en historie. I disse gamle byggene er ingenting tilfeldig. De er tross alt bygd for hånd og med en byggherre som forteller en historie og viser hvem han var. God takhøyde, store vinduer viste tydelig at du hadde mye penger og var velstående. Kunst og store bibliotek vitnet om stormannsgalskap, og små hus med et rom vitnet om fattigdom.

Interiørdesign har forandret seg så mye gjennom årene og det er egentlig kun de siste 30 til 40 årene at man virkelig har begynt å designe sine hjem her i Norge. Tidligere var hjemmene små, og vi måtte bruke den plassen vi hadde disponibel. Det var kanskje snakk om kun et eller to rom, men samtidig så hadde vi ikke i nærheten så mange ting som vi har i dag. Etter hvert som folk fikk mere penger utviklet dette seg og vi kunne forbedre hjemmene våre, gjøre de vakrere og fornye områdene slik at de passet oss akkurat slik vi ønsket å leve.

Nordmenns forventninger til bolig har utviklet seg enormt. Vi lever i en tid hvor interiørdesign har blitt allemannseie og veldig tilgjengelig. Det finnes et hav av tv programmer å velge i, interiør magasiner, instagram og boligkonkurranser. Folk bytter kjøkken oftere og vi har tilgang på materialer som ikke lengre er lagd for å vare. Heldigvis er den tiden nå i endring og vi har miljø i fokus, også når det kommer til interiør. Vi ønsker å eie færre ting, og heller kjøpe dyrere ting som har en betydning for oss. Vi ønsker at ting skal vare, og aller helst fortelle en historie.

Interiørdesign kan for noen virke overflatisk. Men interiørdesign er et uttrykk for menneskets skapertrang, menneskers identitet og det er dypt menneskelig å bry seg om form og om symboler. Vi må finne ting når vi trenger det, og alle tingene sin egen plass. Vi trenger soner for å kunne være alene, og soner for å være mange sammen. Vi ønsker å utvikle oss, drive med en hobby, og kanskje vil vi trene hjemme. Vi bygger nesten alle sammen litt større og dyrere enn først tenkt og er opptatte av å skille oss ut. Samtidig blir vi veldig påvirket av alt rundt oss og mange hjem er like. Det er ikke sikkert ditt interiørprosjekt skal ligne på naboens, og det gjelder å finne ut hvem du er, hva du liker og hvordan du påvirkes av det rundt deg. For meg finner jeg ro med enkelte farger, og jeg kjenner raskt om det er godt å være i et rom eller ikke.

Interiørdesign for meg handler om ønsket om et godt liv, om skjønnhet, om trygghet, om det praktiske og det visuelle. Det skal fortelle en historie, fungere for flere og selvfølgelig være ly for uvær og mørke. Det er noe jeg trenger og noe jeg har stor glede av. Mange spør meg hvordan jeg greier å ha det så fint hjemme, for de får det ikke til. Jeg tenker at det handler om hva du ønsker å prioritere, og kanskje er det ikke så viktig for deg akkurat nå. Det er ikke slik at alle må ha det pent og praktisk rundt seg for å fungere, men jeg er nok en av sistnevnte. Jeg må rydde opp etter dagens måltider, smøre mat og rydde opp lekene før jeg kan sette meg ned i sofaen å slappe av. Kanskje maler jeg en vegg i stedet for, fordi det gir meg like mye glede og avslapping som det å ligge på sofaen.

Dagens tanker om interiørdesign!

-Janne Marit-

Post a Comment