Jeg er nok den personen som bevist ønsker å benytte både kalde og varme nyanser for å oppnå harmoni i et rom. På samme måte som du benytter kalde og varme farger aktivt i hjemmet ditt er dette noe du bør tenke på også når det kommer til glansgrader.

Personlig så mener jeg at helt matt maling er det som er penest og mest riktig å bruke. Samtidig så kommer dette an på bruken, om det er en vegg, et bord og hvem som skal bruke rommet. Underlaget det skal males på mener jeg også er avgjørende for hvilken glans du bør ende opp med.

Med forskjellig glansgrad kan en farge oppleves som flere farger. Dette skyldes at lyset reflekteres ulikt på de forskjellige overflatene. En matt maling vil vise fargen eksakt som den er da den ikke reflekterer lyset. Det vil være en stor forskjell på fargen om du velger an annen glansgrad på malingen din. Om du velger en maling med nye glans vil fargen opplever annerledes.

Når det kommer til glans så er det en skala som baserer seg på tall fra 0-100, hvor 80 er det vi definerer som høyglans.

Den helt matte veggen skaper ro og dybde og vil virke litt fjernere i rommet en maling med mye glans. Pass deg litt for hvor du benytter helt matte malinger om du har barn eller bruker en veldig mørk farge. Dette vil gjøre rengjøringen mere krevende og du vil lettere se flekker. På kjøkkenet ville jeg valgt litt glans på malingen slik at denne kan vaskes.

Fargen Warm Blush.

Har du lister i huset ditt bør du tenke på om du vil at disse skal fremheves eller være mindre fremtredende. Ønsker du ikke å fremheve listene maler du disse i samme glansgrad og farge som taket. Gulvlisten kan gjerne males i samme farge og glans som veggen for å få økt takhøyde. Om du har pene lister som du ønsker å fremheve kan det være skikkelig tøft å benytte samme farge, men eksperimentere med annen glansgrad på listene.

Er du av den typen som maler litt møbler kan en høyere glans være med på å fremheve detaljer på møblet. Jeg benytter også mere glans i malingen om jeg skal male et spisebord som skal vaskes mye. Da blir det mye lettere få holde rent over tid.

En matt farge er den beste til å skjule ujevnheter, velger du en høyglanset farge vil ujevnheter komme bedre frem. Dette er spesielt viktig i tak om du ikke har gitt deg selv gullmedalje og endte på seierspallen for sparkeljobben du har gjort i forkant.

På treverk og panel er det penest som du benytter litt glans i malingen da strukturen i treet kommer bedre frem da. På de nymalte veggene i stuen har jeg valgt matt maling. Når kjøkkenveggen tidligere var sort i matt maling var denne lite egnet på et kjøkken og fikk fort flekker. Med fargen Warm Blush fungerer matt maling godt da flekker ikke synes like godt på denne fargen.

St Pauls Blue

Fargen Oslo fra Jotun

Green Harmony. Krakken er malt i fargen Peach.

Lykke til med valget av glansgrader hjemme. Det er virkelig lov å leke seg litt, både med valg av farger og glans på malingen.

Ønsker deg en fin sommer videre!

-JanneMarit-

 

Post a Comment