Hvert år lanserer fargehandelskjedene årets farge. Vi har vært igjennom rosa, oransje, blågrønt, grønt og lilla blant annet.

Det er lett å bli veldig påvirket av ting rundt seg. Jeg kjenner det selv også. Vi ønsker å ta egne valg og ikke la oss påvirke, men så er det en gang slik at vi blir påvirket av det rundt oss.

Det som er viktig er at du tar deg tid og stopper opp. Forsøk og tenk på hva du er opptatt av og hvilke farger som får det til å pirre litt i litt ekstra i hjertet ditt. Se gjerne for deg antrekk du har og farger du trives med å ha på deg. Når du kjenner at dette er en god farge du trives med er det steget ved å tørre som står for tur.

Mange velger nå blått og grønt på veggene sine, men i mange ulike nyanser. Jeg har fulgt med i en del debatter om it farger og trender i det siste og mange velger nå bort de blågrønne tonene fordi alle har det. Meg selv inkludert så er jeg veldig glad i de behagelige grønnblå tonene. Jeg synes ofte blå vegger blir for kalde og søker litt varmere undertoner i fargene. Da gjerne med grønnlige nyanser som ofte er veldig enkle farger og lykkes med.

I dette rommet synes jeg det er godt å være. Mange sier det er godt å oppholde seg i dette rommet. Kanskje har det mye å si at det er godt lys og gode vinduer, men jeg tror fargene spiller en sentral rolle og at mange blir mere påvirket en vi vet selv. Dette påbygget er bygd på det opprinnelige huset hjemme hos oss. Fargepaletten i rommet består av grønn og grå betong som hovedfarger. Den grå fargen går mot blå som er på gulvet og tas igjen i den blå sofaen. Som kontraster har jeg tatt inn gule elementer samt terrakotta og rødt. Ved å spille videre på grønne planter for å få inn ulike grønne nyanser kan man bruke mange farger i et rom uten at det ser for rotete ut.

Et godt rom består av en fargepalett med mellom sju og ni farger. Du synes dette kanskje hørtes litt mye ut, men om du begynner å se på fargebruken i et rom du føler er harmonisk og godt å oppholde seg i, så er det ofte benyttet sju til ni farger. Tenk på at gulvet en farge, veggene en farge, de andre fargene kan gjerne være nyanser av samme farge, for eksempel at du har tre-fire grønnfarger eller ulike nyanser av andre farger du liker. Møblene dine har en farge – og du har treverk som kommer inn og du kan ha forskjellige farger på putene dine.

Som en hovedregel bør du ha en til to hovedfarger og tre til fem aksentfarger. Aksentfargene er de fargene som skaper harmoni med hovedfargene. Og så er det én kontrastfarge – kanskje to i et stort rom. Her må du spille på de fargene du liker og ikke tenk på at det finnes så mange regler.

Når jeg er inn og hjelper folk med og fargesette hjemmene sine er det ofte en fellesnevner som går igjen. Mange handler mye, ofte fine ting som ser lekre ut i butikken, men når de kommer hjem så føles det helt feil. Dette ender i at de ender opp med mange ting og føler at de ikke helt får det til. Ofte er feilen da veggfarge og belysning. Du kjøpte jo de tingene for en grunn, fordi du likte uttrykket, fargen eller formen. Ofte faller brikkene på plass når man får på plass den riktige veggfargen. En brun eller grå sofa er ufattelig trist mot den hvite veggen. Maler du veggen derimot i en farge du liker vil rommet få en helt annen glød og rommet oppleves som et hjem.

Mange er litt redde for å ikke treffe helt på fargen og har for få nyanser hjemme. Det som skjer med et rom når man har for få nyanser, er at rommene føles «flate». Du blir sliten i hodet, fordi blikket ditt hele tiden leter etter steder å hvile, men får det ikke til fordi det er for få kontraster. Man trives rett og slett bedre i rom med flere nyanser.

Hvis du har en fargepalett for hjemmet ditt, kan du tenke hva det er du har hjemme, og hva som passer hjemme ut i fra det. Har du fargene i veska, kan du kikke på dem når du er ute og handler. En enkel regel er at alle nyanser av samme farge passer sammen. Alle nyanser av rødt passer sammen, alle nyanser av blått passer sammen, og så videre. Men hvis du har en rød sofa, kan du vite at alle nyanser av rosa, rødt, oransje og gult vil passe fint inn. Blått og grønt vil være fine kontraster til disse.

Hvit og grå greier ikke å skape stemning i et rom. Det blir flate og grafiske interiører. Dette er interiører som tar seg godt ut på foto, men er rom som det ikke er godt for oss å oppholde seg i over tid. Vi ser at de som har levd i sort/hvitt/grå hjem, pusser opp mye fortere enn folk som lever med farger på veggene gjør. Dette har jeg erfart selv, da alle veggene jeg har malt sorte med hard kontrast mot det hvite kun er rom jeg har holdt ut med i få år. Du sliter rett og slett med å få til stemning uten innslag av farge, noe som er viktig i et hjem.

Du skal ha en ganske god farge kunnskap for å klare å tilføre nok farge til at det blir koselig med grå vegger hjemme. Er du flink med å tilføre farger på tekstiler, bilder og gulv vil det fungere med grått, men de fleste kjører ofte grått på det meste fordi det føles trygt. For å unngå at det blir et veldig depressivt hjem er det viktig dersom man har grå vegger at du dropper andre elementer av grått i rommet.

Ønsker deg en fin kveld.

-JanneMarit-

Post a Comment